Το παιδί μου είναι υπερκινητικό ή απλά πολύ ζωηρό;

Πολλοί από εμάς προσπαθώντας να αναθρέψουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διερευνούμε κάθε τι που βλέπουμε στην συμπεριφορά του παιδιού. Πολλές φορές βλέποντας ένα σύμπτωμα στο παιδί κινδυνολογούμε και ανησυχούμε για το χειρότερο.

Ένα από αυτά τα θέματα που συχνά απασχολεί ένα γονιό στην προσχολική ηλικία είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, γνωστή ως υπερκινητικότητα.Τα παιδιά σ' αυτή την ηλικία είναι πολύ ζωηρά και οι γονείς συγχέουν την ζωηράδα τους με την υπερκινητικότητα.

Η υπερκινητικότητα όμως δεν είναι τόσο συχνή όσο πιστεύεται. Παρόλο που πολλά παιδιά, ιδίως αγόρια, μπορούν να χαρακτηριστούν υπερκινητικά ή ανίκανα να καθίσουν ήσυχα ή να συγκεντρωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πραγματική κλινική εικόνα απαιτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό συνυπαρχόντων δυσκολιών. Αυτές, πιθανώς, προσβάλλουν 1 στα 100 παιδιά κάτω των 7 ετών. Είναι πιο συνηθισμένη, στα αγόρια απ' ότι στα κορίτσια περίπου στο τριπλάσιο.

Τα παιδιά με υπερκινητικότητα είναι συνήθως πολύ ανήσυχα και δυσκολεύονται να μείνουν για πολλή ώρα στο ίδιο σημείο. Είναι ακατάστατα αδέξια και συχνά μπορεί να κάνουν ζημιές και να προκαλούν αναστάτωση στο περιβάλλον τους. Ένα άλλο στοιχείο που τα χαρακτηρίζει είναι ανυπομονησία. Τα περισσότερα από αυτά δεν περιμένουν να ακούσουν μέχρι το τέλος τις οδηγίες που τους δίνονται προτού εκτελέσουν μια δραστηριότητα.

Είναι αλήθεια ότι κατά την προσχολική ηλικία η αυξημένη κινητική δραστηριότητα θεωρείται φυσιολογική και αναμενόμενη. Η διάκριση μεταξύ φυσιολογικής ζωηρότητας και υπερκινητικότητας σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι αρκετά δύσκολη.

Πως όμως μπορούμε να διαχωρίσουμε εάν το παιδί μας είναι υπερκινητικό ή απλά πολύ ζωηρό;

Υπάρχουν ενδείξεις που διαφοροποιούν τη συμπεριφορά των παιδιών με υπερκινητικότητα από αυτή των συνομηλίκων.

Πρώτα από όλα η διαφορά αφορά την ικανότητα και το βαθμό ελέγχου της κινητικής δραστηριότητας ανάλογα με τις περιστάσεις. Ένα ζωηρό παιδί είναι σε θέση να ελέγξει την κινητικότητα σε περιπτώσεις που δεν είναι ενδεδειγμένη, σε αντίθεση με ένα υπερκινητικό που δεν δύναται να ελέγξει τη κινητικότητα του σε οποιαδήποτε περίπτωση. Τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι την ώρα του μαθήματος στο σχολείο.

Δεύτερον τα παιδιά με υπερκινητικότητα αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε δραστηριότητες που θέλουν λεπτές κινήσεις και είναι αδέξια. Αντίθετα τα ζωηρά παιδιά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες και μπορεί μάλιστα να είναι εξαιρετικά επιδέξια. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η ζωγραφική και η γραφή. Ένα άλλο φαινόμενο που συναντάται στα παιδιά με υπερκινητικότητα είναι ο ανήσυχος ύπνος που κάνουν. Τα βράδια στριφογυρνάνε στο κρεβάτι τους συνεχώς. Συμπεριφορά που δεν παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους τα ζωηρά παιδιά.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπερκινητικά παιδιά είναι η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας. Πρόβλημα που δεν παρουσιάζεται στα ζωηρά παιδιά.

Άλλη ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα υπερκινητικά παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς πολύ υψηλό κίνητρο διότι η ικανότητα συγκέντρωσης είναι περιορισμένη. Χαρακτηριστικό που δεν συναντάται στα ζωηρά παιδιά.

Τέλος τα υπερκινητικά παιδιά είναι ευερέθιστα και ευέξαπτα και παρουσιάζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα από τα συνομήλικα τους ζωηρά παιδιά προκλητική και αντιδραστική συμπεριφορά. Πότε επισκεπτόμαστε ειδικό ψυχικής υγείας;

Σε περίπτωση που οι παραπάνω ενδείξεις συνυπάρχουν και έχουν εμφανιστεί κάτω από την ηλικία των 7 ετών για έξι συνεχόμενους μήνες συνίσταται οι γονείς να επισκεφτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να γίνει διάγνωση.

Πηγή: http://www.eleftheriastergiopoulou.gr

Τελευταία νέα

 • Τα έμβρυα ακούν τη μαμά τους
  Τα έμβρυα ακούν τη μαμά τους

  Όταν μιλά ένας γονιός στο παιδί του, ενώ ακόμη βρίσκεται μέσα στη μήτρα της μαμάς του, βοηθά στη βελτίωση των γλωσσικών του δεξιοτήτων αργότερα στη ζωή του.

   

 • Σχολείο χωρίς...καρέκλες!
  Σχολείο χωρίς...καρέκλες!

  Το Δημοτικό Σχολείο στο Φουρφουρά της Κρήτης κλέβει τις εντυπώσεις σε όλη την Ελλάδα για την πρωτοποριακή του... διακόσμηση, καθώς είναι το πρώτο δημόσιο σχολείο, που οι καρέκλες των μαθητών απλώς... δεν υπάρχουν.

 • Πλύσιμο πιάτων στο χέρι για προστασία από αλλεργίες
  Πλύσιμο πιάτων στο χέρι για προστασία από αλλεργίες

  Oι γονείς που πλένουν τα πιάτα στον νεροχύτη με τα χέρια τους, αντί να τα βάζουν σε πλυντήριο πιάτων, προστατεύουν τα παιδιά τους από την εκδήλωση αλλεργιών, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

 • Μωρό γεννήθηκε μέσα στον αμνιακό σάκο!
  Μωρό γεννήθηκε μέσα στον αμνιακό σάκο!

  "Ιατρικό θαύμα" χαρακτηρίζουν οι γιατροί την παράξενη περίπτωση του Silas Philips, ο οποίος που γεννήθηκε μέσα στον αμνιακό του σάκο!

 • Η 1η χώρα που ενέκρινε τα "μωρά με τρεις γονείς"
  Η 1η χώρα που ενέκρινε τα "μωρά με τρεις γονείς"

  Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τα αποκαλούμενα «μωρά από τρεις γονείς». Τη σχετική έγκριση έδωσε η Βουλή των Λόρδων παρά τις αντιδράσεις από την εκκλησία και οργανώσεις πολιτών.

 • Μαύροι γονείς έφεραν στον κόσμο λευκό μωρό
  Μαύροι γονείς έφεραν στον κόσμο λευκό μωρό

  Όταν η Angela Ihegboro είδε για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη της, έμεινε «άφωνη». «Είναι ένα μωρό θαύμα», είπε η 35χρονη μητέρα . «Αλλά και πάλι, τι στην ευχή συνέβη εδώ;».
  Αυτό που συνέβη είναι ότι η Nmachi, είναι ένα κατάξανθο, γαλανομάτικο, λευκό μωρό που γεννήθηκε από δύο μετανάστες γονείς από τη Νιγηρία, σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

 • Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του με το παιχνίδι
  Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του με το παιχνίδι

  Η παιδική φαντασία στοιχείο απαραίτητο για τη γνωστική αλλά και κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καλό είναι να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί από τις πρώτες κιόλας εκδηλώσεις της. Εάν λοιπόν οι ίδιοι δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα …ευφάνταστοι, αξιοποιήστε κάποιες από τις παρακάτω ιδέες, για να διευρύνετε έτσι το δικό του φανταστικό κόσμο:

 • Όταν τα παιδιά έχουν μαθησιακές δυσκολίες
  Όταν τα παιδιά έχουν μαθησιακές δυσκολίες

  Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εντοπίζονται αφού έχουν ήδη αποτύχει στο σχολείο.

Βόλτα με τα παιδιά

Απόκριες 2015: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου ΠειραιάΑποκριάτικες εκδηλώσεις με παιχνίδια για τα παιδιά, συναυλίες, παραδοσιακό γλέντι στη Φρεαττύδα, μουσικοί περίπατοι από τη Φιλαρμονική του Δήμου, είναι ορισμένες μόνο από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά για να διασκεδάσουν δημότες και επισκέπτες τις Απόκριες. Συνεχεια
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, μπαζάρ και δράσειςΠαραστάσεις και φιλανθρωπικά παζάρια με εορταστική ατμόσφαιρα σε ολη την ελλαδα! Συνεχεια
Πασχαλινά bazaars για «καλό σκοπό»Λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι γονείς - φυσικοί και πνευματικοί - αναζητούν την καλύτερη και πιο οικονομική λύση για τις πασχαλινές αγορές τους, με τα παιδιά και τα βαφτιστήρια να αναμένουν με αγωνία. Συνεχεια

Παιδικό βιβλίο

Δώστε ένα βιβλίο για τα παιδιά που έχουν ανάγκηΠρόγραμμα για τη συγκέντρωση και διανομή βιβλίων, για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Αθηναίων Ανδρέα Βαρελά και του δημοσιογράφου Δημήτρη Τριανταφυλλίδη. Συνεχεια
Εξηγώντας την κρίση στα παιδιάΈνα μάθημα πολιτικής οικονομίας για μικρούς και μεγάλους σε ένα πανέξυπνο "διπλό" βιβλίο που μιλάει στα παιδιά με τον τρόπο του παραμυθιού για τα αίτια της κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Συνεχεια
Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2013Τους βραχείς καταλόγους των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2012 ανακοινώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.   Συνεχεια
Παρουσίαση του βιβλίου "δύο γονείς" στον ΙΑΝΟΤην Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20:30, στο βιβλιοπολείο Ιανός, Σταδίου 24 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου « Δύο γονείς για την ανατροφή του παιδιού»,  των Kyle Pruett, Marsha Kline Pruett. Συνεχεια