Το παιδί μου είναι υπερκινητικό ή απλά πολύ ζωηρό;

Πολλοί από εμάς προσπαθώντας να αναθρέψουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διερευνούμε κάθε τι που βλέπουμε στην συμπεριφορά του παιδιού. Πολλές φορές βλέποντας ένα σύμπτωμα στο παιδί κινδυνολογούμε και ανησυχούμε για το χειρότερο.

Ένα από αυτά τα θέματα που συχνά απασχολεί ένα γονιό στην προσχολική ηλικία είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, γνωστή ως υπερκινητικότητα.Τα παιδιά σ' αυτή την ηλικία είναι πολύ ζωηρά και οι γονείς συγχέουν την ζωηράδα τους με την υπερκινητικότητα.

Η υπερκινητικότητα όμως δεν είναι τόσο συχνή όσο πιστεύεται. Παρόλο που πολλά παιδιά, ιδίως αγόρια, μπορούν να χαρακτηριστούν υπερκινητικά ή ανίκανα να καθίσουν ήσυχα ή να συγκεντρωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πραγματική κλινική εικόνα απαιτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό συνυπαρχόντων δυσκολιών. Αυτές, πιθανώς, προσβάλλουν 1 στα 100 παιδιά κάτω των 7 ετών. Είναι πιο συνηθισμένη, στα αγόρια απ' ότι στα κορίτσια περίπου στο τριπλάσιο.

Τα παιδιά με υπερκινητικότητα είναι συνήθως πολύ ανήσυχα και δυσκολεύονται να μείνουν για πολλή ώρα στο ίδιο σημείο. Είναι ακατάστατα αδέξια και συχνά μπορεί να κάνουν ζημιές και να προκαλούν αναστάτωση στο περιβάλλον τους. Ένα άλλο στοιχείο που τα χαρακτηρίζει είναι ανυπομονησία. Τα περισσότερα από αυτά δεν περιμένουν να ακούσουν μέχρι το τέλος τις οδηγίες που τους δίνονται προτού εκτελέσουν μια δραστηριότητα.

Είναι αλήθεια ότι κατά την προσχολική ηλικία η αυξημένη κινητική δραστηριότητα θεωρείται φυσιολογική και αναμενόμενη. Η διάκριση μεταξύ φυσιολογικής ζωηρότητας και υπερκινητικότητας σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι αρκετά δύσκολη.

Πως όμως μπορούμε να διαχωρίσουμε εάν το παιδί μας είναι υπερκινητικό ή απλά πολύ ζωηρό;

Υπάρχουν ενδείξεις που διαφοροποιούν τη συμπεριφορά των παιδιών με υπερκινητικότητα από αυτή των συνομηλίκων.

Πρώτα από όλα η διαφορά αφορά την ικανότητα και το βαθμό ελέγχου της κινητικής δραστηριότητας ανάλογα με τις περιστάσεις. Ένα ζωηρό παιδί είναι σε θέση να ελέγξει την κινητικότητα σε περιπτώσεις που δεν είναι ενδεδειγμένη, σε αντίθεση με ένα υπερκινητικό που δεν δύναται να ελέγξει τη κινητικότητα του σε οποιαδήποτε περίπτωση. Τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι την ώρα του μαθήματος στο σχολείο.

Δεύτερον τα παιδιά με υπερκινητικότητα αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε δραστηριότητες που θέλουν λεπτές κινήσεις και είναι αδέξια. Αντίθετα τα ζωηρά παιδιά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες και μπορεί μάλιστα να είναι εξαιρετικά επιδέξια. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η ζωγραφική και η γραφή. Ένα άλλο φαινόμενο που συναντάται στα παιδιά με υπερκινητικότητα είναι ο ανήσυχος ύπνος που κάνουν. Τα βράδια στριφογυρνάνε στο κρεβάτι τους συνεχώς. Συμπεριφορά που δεν παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους τα ζωηρά παιδιά.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπερκινητικά παιδιά είναι η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας. Πρόβλημα που δεν παρουσιάζεται στα ζωηρά παιδιά.

Άλλη ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα υπερκινητικά παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς πολύ υψηλό κίνητρο διότι η ικανότητα συγκέντρωσης είναι περιορισμένη. Χαρακτηριστικό που δεν συναντάται στα ζωηρά παιδιά.

Τέλος τα υπερκινητικά παιδιά είναι ευερέθιστα και ευέξαπτα και παρουσιάζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα από τα συνομήλικα τους ζωηρά παιδιά προκλητική και αντιδραστική συμπεριφορά. Πότε επισκεπτόμαστε ειδικό ψυχικής υγείας;

Σε περίπτωση που οι παραπάνω ενδείξεις συνυπάρχουν και έχουν εμφανιστεί κάτω από την ηλικία των 7 ετών για έξι συνεχόμενους μήνες συνίσταται οι γονείς να επισκεφτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να γίνει διάγνωση.

Πηγή: http://www.eleftheriastergiopoulou.gr

Τελευταία νέα

 • Πασχαλινά bazaars για «καλό σκοπό»
  Πασχαλινά bazaars για «καλό σκοπό»

  Λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι γονείς - φυσικοί και πνευματικοί - αναζητούν την καλύτερη και πιο οικονομική λύση για τις πασχαλινές αγορές τους, με τα παιδιά και τα βαφτιστήρια να αναμένουν με αγωνία.

 • Ύπνος σε χάρτινο κουτί για τα μωρά στη Φιλανδία
  Ύπνος σε χάρτινο κουτί για τα μωρά στη Φιλανδία

  Μια περίεργη παράδοση τηρούν ευλαβικά εδώ και εβδομήντα πέντε ολόκληρη χρόνια οι μητέρες στη Φινλανδία, καθώς, τοποθετούν τα μωρά τους σε χάρτινα κουτιά που χρησιμοποιούν ως βρεφικά κρεβάτια...

 • Παιδιά με σύνδρομο Down απαντούν
  Παιδιά με σύνδρομο Down απαντούν

  Μια έγκυος γυναίκα έστειλε την παρακάτω επιστολή σε μια οργάνωση που προωθεί την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με σύνδρομο Down:

  «Περιμένω μωρό. Ανακάλυψα πως έχει σύνδρομο Down. Φοβάμαι: τι είδους ζωή θα έχει το παιδί μου;».

   

 • Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2013
  Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2013
  Τους βραχείς καταλόγους των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2012 ανακοινώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
   
 • Το κόλπο για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τις οθόνες
  Το κόλπο για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τις οθόνες

  Κάποτε κάθε παιδί ήθελε για δώρο μία μπάλα. Ακόμη και τώρα, βέβαια, υπάρχει στα παιδικά δωμάτια, αλλά κάπου καταχωνιασμένη. Οι πιτσιρικάδες, πλέον, προτιμούν να παίζουν μπροστά σε μία οθόνη, όχι σε αλάνες. Κάτι που φιλοδοξεί να αλλάξει ένα gadget που τα συμβιβάζει και τα δύο.

 • O Τσιμιτσέλης μιλάει για την οικογένειά του
  O Τσιμιτσέλης μιλάει για την οικογένειά του

  Ο Γιάννης Τσιμιτσέλης έγινε πριν από τέσσερις μήνες μπαμπάς και μίλησε τις αλλαγές στη ζωή του αλλά και στην οικογένειά του!

 • Σχολείο καθιέρωσε διάλειμμα για ... τσιγάρο!
  Σχολείο καθιέρωσε διάλειμμα για ... τσιγάρο!

  Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση της διευθύντριας ενός αγγλικού σχολείου να καθιερώσει διάλειμμα για τσιγάρο για τους μαθητές!

 • Ο Δημήτρης Μπάσης έγινε πατέρας
  Ο Δημήτρης Μπάσης έγινε πατέρας

  Συνέντευξη στην Εspresso της Κυριακής παραχώρησε ο Δημήτρης Μπάσης.

Βόλτα με τα παιδιά

Πασχαλινά bazaars για «καλό σκοπό»Λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι γονείς - φυσικοί και πνευματικοί - αναζητούν την καλύτερη και πιο οικονομική λύση για τις πασχαλινές αγορές τους, με τα παιδιά και τα βαφτιστήρια να αναμένουν με αγωνία. Συνεχεια
Αποκριάτικο θεατρικό παιχνίδι με ζωντανή μουσικήΤο γαϊτανάκι της αποκριάς περιμένει όλα τα παιδιά σε μια τρελή παιχνιδοπαράσταση…. Για να ξεφαντώσουμε να παίξουμε και να γελάσουμε! Συνεχεια
Απόκριες 2014 στο μουσείο Γουλανδρή φυσικής ιστορίαςΑυτές τις Απόκριες μεταφερθείτε με τα παιδιά σε ένα παραμυθένιο κόσμο χαράς και δημιουργίας. Μικροί μας φίλοι, φορέστε μία μάσκα, ένα καπέλο ή στην στολή σας και ελάτε να διασκεδάσουμε μαζί! Συνεχεια

Παιδικό βιβλίο

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2013Τους βραχείς καταλόγους των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2012 ανακοινώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.   Συνεχεια
Παρουσίαση του βιβλίου "δύο γονείς" στον ΙΑΝΟΤην Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20:30, στο βιβλιοπολείο Ιανός, Σταδίου 24 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου « Δύο γονείς για την ανατροφή του παιδιού»,  των Kyle Pruett, Marsha Kline Pruett. Συνεχεια
Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστηςΓονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης. Διαβάζετε με την ψυχή σας και μην ξεχνάτε πως: «όταν κάποιος γίνει μια φορά βασιλιάς στη Νάρνια (μια φανταστική χώρα της ανάγνωσης) θα είναι για πάντα βασιλιάς!» Συνεχεια
Βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού ΒιβλίουΤα υποψήφια βιβλία για τα εφετινά βραβεία του στις κατηγορίες βιβλίου για παιδιά, που αφορούν εκδόσεις του 2012, ανακοίνωσε ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ: Συνεχεια